6 maart: Europese dag van de Logopedie in het teken van TOS

europese_dag_2015.jpgElk jaar op 6 maart is het de Europese dag van de Logopedie.

Logopedisten door heel Europa vragen vandaag aandacht voor een onzichtbare handicap die bij ongeveer 5-7 % van de kinderen in Nederland voorkomt: TOS. Dit staat voor TaalOntwikkelingsStoornis. Dit is iets anders dan een taalachterstand of een lage intelligentie, dit is een ernstig taalprobleem wat neurologisch bepaald is.

In verschillende media wordt vandaag aandacht aan TOS besteed:

Vandaag, 6 maart is logopedie landelijk nieuws bij de NOS:  Zoloro-lid en als logopedist werkzaam bij LogoPlus, Rosemarie de Haas is door de NOS geïnterviewd over haar werk bij TOS. Hierover is een artikel verschenen en het radio-interview is uitgezonden tussen 7:00 – 8:00 op Radio 1.  http://nos.nl/artikel/2023036-logopedisten-vragen-aandacht-voor-stoornis.html .

IMG_0944

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) komt vaker voor dan autisme of ADHD: in elke klas zitten gemiddeld 2 kinderen met een TOS. Het is belangrijk dat TOS zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Ken jij de belangrijkste signalen?

Een kind met TOS heeft hier zijn hele leven mee te maken, dus het is van groot belang dit zo vroeg mogelijk te signaleren. Op tijd beginnen met de behandeling kan namelijk leer-, gedrags- en maatschappelijke problemen voorkomen!

Een artikel uit de Metro met een interview met Ellen Gerrits, Lector Logopedie sinds 2010 en hoogleraar logopediewetenschap sinds 2014. Ze is spraak-taalpatholoog en logopedist: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/03/in-elke-klas-twee-kinderen-met-ernstig-taalprobleem 

De term TaalOntwikkelingsStoornis is misschien misleidend. Deze stoornis gaat namelijk niet over en is aanwezig in de hersenen. Ook volwassenen blijven hier dus last van houden. Eerder stond er ook al in Metro een interview met Meike van Genugten, een meisje over haar TOS (klik hier). Op 6 maart 2015 heeft zij ook nog een radio-interview gegeven (klik hier)

Bekijk ook dit filmpje: David heeft een Taalstoornis

Lees meer op de website van de NVLF over de hele campagne. http://www.logopedie.nl/site/campagnes3 en download hier een mooie poster in PDF.

Alle wetenschappelijke feiten over taalontwikkelingsstoornissen zijn op een rij gezet door Ellen Gerrits, klik hier voor een PDF.