Acties Week van de Alfabetisering 2014

logotvtVan 8 t/m 14 september 2014 is het weer de Week van de Alfabetisering.

In Nederland zijn 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar laaggeletterd. Dat staat gelijk aan zeker 1 op de 9 Nederlanders in deze leeftijdscategorie. Mensen die laaggeletterd zijn schamen zich nog vaak daarvoor en zoeken hiervoor nog niet altijd hulp.

Er gaat echt een wereld voor je open wanneer je goed kunt lezen en schrijven, Een wereld waarin je eigen doelen kunt halen en je grenzen kunt verleggen. Een wereld waarin je je vrij kunt bewegen en waaraan je mee kan doen. Kortom: lezen en schrijven leidt tot een beter toekomstperspectief! Tijdens de Week van de Alfabetisering vragen verschillende organisatie extra aandacht voor het probleem van laaggeletterdheid. Het thema van de week is: Er is geen tijd meer te verliezen: het is Tijd voor Taal!

Lees hier meer nog meer feiten over laaggeletterdheid in Nederland.

Lees ook de publicatie Feiten en cijfers geletterdheid van de stichting Lezen en Schrijven.

VoorlezenOm aandacht te vragen voor taalontwikkeling, goed leren lezen en voorlezen worden de leden van Zoloro opgeroepen om de flyer ‘Voorlezen is leuk’ van Zoloro te verspreiden via de praktijken, peuterspeelzalen, basisscholen, CJG’s, huisartsen, andere paramedische praktijken etc. Deze flyer kan besteld worden via deze site.

Voor kinderen tot 12 jaar is door Zoloro aan deze actieweek een kleurwedstrijd gekoppeld. De thCABSO2FYkleurplaat: Week van de Alfabetisering 2014 vind je hier . Deze kun je downloaden en uitprinten (voor en achterzijde). Laat uw kind(eren) deze mooi inkleuren. De ingekleurde kleurplaat kan vóór 12 september 2014 opgestuurd worden naar: Zoloro p/a Westkousdijk 169, 3029 BX Rotterdam. De ingezonden kleurplaten zullen op de foto worden gezet en geplaatst worden op de (net nieuwe) Facebook-pagina van Zoloro (klik hier). De winnaar van de kleurwedstrijd ontvangt uiteraard bericht en een mooie prijs binnen het thema ‘Tijd voor Taal’!

Zoloro heeft deze activiteit ook aangemeld op de landelijke site van de stichting Lezen en Schrijven en via de lokale pers verspreid. Zie onze aanmelding: http://tijdvoortaal.nl/activiteit/kleurwedstrijd-en-verspreiden-van-flyers-over-voorlezen.

In de verschillende logopediepraktijken worden deze week ook andere acties georganiseerd rondom taalontwikkeling en (voor) lezen. Zo wordt bij Logopedie Charlois een vertelmiddag Kamishibai georganiseerd.