Stottercafé Rotterdam donderdag 4 juni 2015

 stottercafe 4 juni 2015‘Adem maar rustig door hoor.’ ‘Ik stotter ook wel eens, het maakt echt helemaal niets uit hoor.’ ‘Hier, schrijf het anders maar even op.’

Iedereen die stottert herkent het: Je krijgt van die, vaak goed bedoelde, opmerkingen over stotteren en adviezen hoe je er vanaf zou kunnen komen. Adviezen, die soms helpen, maar ook wel eens een naar gevoel opleveren. Welke adviezen heb jij gekregen en hebben ze jou ook geholpen? Kom het ons op 4 juni a.s. vertellen!

Voor wie?

Het ‘Stottercafé’ is een veilige ontmoetingsplek voor iedereen die stottert, geïnteresseerd is in stotteren en/of iemand kent die stottert. Kom gerust langs om iets nieuws te leren, bij te kletsen en ervaringen uit te wisselen in een vrijblijvende en ontspannen setting.

Wanneer?

Donderdag 4 juni 2015, inloop om 19:30

Waar?

Het Nivongebouw, Dirksmitstraat 76, Rotterdam

Overige data: 24 september 2015 en 26 november 2015. Pak je agenda erbij en noteer deze data.

Op de hoogte willen blijven van de invulling van deze Stottercafé-avonden? Meld je dan aan voor de mailingslijst door een e-mail te sturen naar: z.elyoussfi@gmail.com.

Klik hier voor de poster: Stottercafe Rotterdam-04juni

Zomercarrousel ZorgImpuls 9 juni 2015

Wat zijn uw grootste uitdagingen voor de nabije toekomst? En hoe gaat u daarmee om?

Nieuwsgierig hoe andere zorgverleners het aanpakken? Wat zij overwegen en initiëren?

Ontmoet collega’s uit de regio en laat u inspireren! Ofwel kom:

Dinsdag 9 juni organiseert ZorgImpuls zijn jaarlijkse Zomercarrousel in Medisch Centrum Hillegersberg. Midden in de werkomgeving van verschillende disciplines volgt u een interactief en gevarieerd programma, waarin onder meer tijdens het walking dinner volop gelegenheid is om te netwerken.
Inloop vanaf 17:15 uur. Inhoudelijk programma start om 17:45 uur.

Inhoudelijk programma

  • Regionale voorbeelden – Plenair worden diverse initiatieven besproken. U hoort van collega’s uit de regio voor welke uitdagingen zij stonden en hoe zij hiermee omgaan.
  • Adjiedj Bakas – Deze ‘trendwatcher des vaderlands’ schrijft boeken, geeft lezingen en is een veelgevraagd gast in de media. U hoort van Bakas een inspirerend verhaal over de te verwachten toekomst van de eerstelijnszorg.
  • Ondernemerscarrousel – In klein gezelschap buigt u zich over een ondernemersvraag, waarbij u uitgedaagd wordt om met een andere ondernemer mee te denken en tot vernieuwende ideeën te komen.
De eerstelijnszorg wordt belangrijker dan ooit in de zorgeconomie van de toekomst. Met hulp van technologie verandert de zorg drastisch. Het wordt leuker en spannender dan ooit tevoren.” (Bakas)“

2015 is volgens de Chinezen het Jaar van de Geit, wat staat voor verantwoordelijkheidsbesef, mededogen en creativiteit. En ook al mekkeren geiten, dit is géén jaar voor gemekker, maar voor nadenken en koers bepalen.” (Bakas)

Voor wie

Iedereen die in of met de eerste lijn werkt in Rotterdam, Capelle aan den IJssel, Lansingerland, Zuidplas en Barendrecht is van harte uitgenodigd.

Aanmelden

U kunt zich tot 2 juni aanmelden via www.zorgimpuls.nl/zomercarrousel2015. Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  • Datum: dinsdag 9 juni 2015
  • Tijd: 17:15 – 21:30 uur
  • Locatie: Medisch Centrum Hillegersberg
  • Adres: Minervaplein 2, 3054 SK Rotterdam
  • Kosten: €25

Lees hier meer informatie over hoe je zelf wordt uitgedaagd om deel te nemen aan het programma op de Facebookgroep voor Zoloro-leden. 

16 april 2015: Werelddag van de Stem

WVD logo square, 1725x1681 px

Op 16 april is het Werelddag van de Stem. Er worden wereldwijd veel verschillende evenementen georganiseerd om de zorg voor de stem aandacht te geven.

Het thema van dit jaar is: VOICE, The Original Social Media.

Hoe werkt de stem eigenlijk? In dit filmpje wordt dit op een leuke manier uitgelegd:

Campaign illustration, WVD 2015, 3613x2770 px

Z0loro heeft aan diverse kranten en nieuwsbladen dit persbericht aangeboden:
In dit artikel wordt duidelijk gemaakt wat logopedisten kunnen betekenen voor mensen die in hun beroep afhankelijk zijn van hun stemgebruik zoals leraren, zangers, verkopers, callcenter-medewerkers, dj’s, trainers en leidinggevenden. Er zijn verschillende disciplines met expertise op het gebied van de stem die vaak nauw samenwerken; KNO-artsen, logopedisten en zangpedagogen. Het motto van 2015 is: “Een dag van bewustwording, erkenning en feest van de stem”.
Uitval door een stemstoornis kost de samenleving geld. Niet voor niets werden stemstoornissen onlangs opgenomen in de lijst van beroepsziekten. Een aantal eerstelijns logopedisten, verenigd in twee monodisciplinaire zorggroepen (ELL en Zoloro) heeft samen met KNO-artsen dit artikel geschreven. De KNO-artsen stellen: ‘Om goed stemgebruik en revalidatie rondom een operatie te waarborgen en om recidieven te voorkomen is logopedie, pre- en postoperatief noodzakelijk’. Ook zeggen ze dat logopedie operaties kan voorkomen en de revalidatieperiode kan verkorten. Zonder logopedie wordt de stemzorg duidelijk duurder.

 

 

 

Bubbelen geeft lucht!

Bijeenkomst van het Longfonds op 16 april 2015

Op 16 april 2015 organiseert het Longfonds Rotterdam een bijeenkomst  voor mensen met luchtwegproblemen en hun partners.

THEMA: Bubbelen geeft lucht. Mw. B. Goes logopediste geeft hier uitleg over.

TIJD: 14.00 – 16.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur

LOCATIE: Cultureel Centrum Castagnet, Larikslaan 200, 3053 Lg rotterdam

OPENBAAR VERVOER: tramlijn 25 (halte Larikslaan) bus 35 (halte Kastanjesingel)

PARKEREN: er is voldoende parkeergelegenheid in de buurt

GRATIS DEELNAME!

Bron: http://rijnmond.longfonds.nl/bubbelen-geeft-lucht-rotterdam-noord 

‘Stotteraar Got Talent’ in het StotterCafé Rotterdam op donderdag 2 april 2015

NaamloosDonderdag 2 april 2015 is de tweede aflevering van het StotterCafé in het tiende seizoen. Tijdens deze ‘Stotteraar Got Talent’-avond draait het allemaal om ons talent, want ja, talent hebben we allemaal. Waar ben jij, naast je stotteren, keigoed in? Denk hierbij zo breed mogelijk: muziek, zang dans, maar ook schrijven, dichten, schilderen, bakken, jouw beroep, en ga zo maar door.

‘Kom kijken naar personen die stotteren en hun andere talenten willen delen, of kom zelf laten zien waartoe jij nog meer in staat bent’

Cafégasten die op de één of andere manier hun spreken in het openbaar of hun therapie willen oefenen, hebben daartoe ook deze avond weer alle gelegenheid door middel van de zeepkist.

Het StotterCafé Rotterdam wordt georganiseerd vanuit de Nederlandse Federatie Stotteren en de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes voor iedereen die stottert, geïnteresseerd is in stotteren en/of iemand kent die stottert. De ervaring heeft geleerd dat er vooral behoefte is aan informatie en discussie die direct te maken heeft met stotteren. Daarnaast bestaat ook de behoefte om ongedwongen met elkaar te praten en iets met elkaar te drinken. Stottercafé Rotterdam biedt al deze mogelijkheden.

Het StotterCafé vindt plaats in het Nivongebouw, Dirk Smitstraat 76 in Rotterdam. Om 19.30 uur is er inloop, om 20.00 uur komt het thema aan bod, aansluitend de zeepkist en tot 21.30 uur kan er onder het genot van een drankje worden nagepraat.

Wij hopen u/jullie 2 april te mogen begroeten! Neem gerust vrienden of familie mee. Voor verdere informatie: www.demosthenes.nl, www.stotteren.nl of bel/sms naar Pieter Groen (06-28462229)

Bekijk hier de poster: Stottercafe Rotterdam Poster

NVLF Discussieavond rondom afbakening logopedie op school

Op maandag 23 maart organiseert de NVLF een discussieavond voor leden over de notitie logopedie op scholen.

Tijd: 19:30 – 21:30 Locatie: NVLF, Steinhagenseweg 2b, Woerden

 Logopedie op school is sinds jaar en dag een actueel onderwerp binnen de logopedie. De huidige en toekomstige geldstromen in zowel onderwijs als zorg, maakt dat de afbakening tussen onderwijs en paramedische zorg een actueel punt is. Zowel logopedisten, zorgverzekeraars als scholen vragen om een duidelijke financiële en zorginhoudelijke afbakening: welke logopedische ondersteuning komt qua kosten ten laste van de zorgverzekeringswet en welke kosten komen ten laste van het onderwijs.

In de huidige notitie logopedie op school staat beschreven dat logopedie op school mogelijk is mits men zich houdt aan de kwaliteitseisen zoals, handelen volgens de standaarden en richtlijnen voor de eerstelijn, openingstijden buiten schooltijden, openstellen locatie voor patiënten van buiten de school, de inrichtingseisen enz. De huidige notitie is alweer een aantal jaren oud. Logopedie op school nog steeds een onderwerp dat vragen oproept. Daarom heeft de NVLF in het jaarplan 2015 opgenomen de notitie logopedie op school te herzien.

Voor deelname aan deze avond ontvangt u 50,00 euro presentiegeld en een reiskostenvergoeding van 0,29 euro per kilometer of vergoeding reiskosten openbaar vervoer 2e klasse.

Het bestuur van Zoloro zou het nuttig vinden als er Zoloro-leden aan deze avond deelnemen. Daarom graag ook even een berichtje aan het bestuur als je hierbij aanwezig kunt zijn! info@zoloro.nl 

Aanmelden kan hier via de site van de NVLF.

6 maart: Europese dag van de Logopedie in het teken van TOS

europese_dag_2015.jpgElk jaar op 6 maart is het de Europese dag van de Logopedie.

Logopedisten door heel Europa vragen vandaag aandacht voor een onzichtbare handicap die bij ongeveer 5-7 % van de kinderen in Nederland voorkomt: TOS. Dit staat voor TaalOntwikkelingsStoornis. Dit is iets anders dan een taalachterstand of een lage intelligentie, dit is een ernstig taalprobleem wat neurologisch bepaald is.

In verschillende media wordt vandaag aandacht aan TOS besteed:

Vandaag, 6 maart is logopedie landelijk nieuws bij de NOS:  Zoloro-lid en als logopedist werkzaam bij LogoPlus, Rosemarie de Haas is door de NOS geïnterviewd over haar werk bij TOS. Hierover is een artikel verschenen en het radio-interview is uitgezonden tussen 7:00 – 8:00 op Radio 1.  http://nos.nl/artikel/2023036-logopedisten-vragen-aandacht-voor-stoornis.html .

IMG_0944

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) komt vaker voor dan autisme of ADHD: in elke klas zitten gemiddeld 2 kinderen met een TOS. Het is belangrijk dat TOS zo vroeg mogelijk wordt gesignaleerd. Ken jij de belangrijkste signalen?

Een kind met TOS heeft hier zijn hele leven mee te maken, dus het is van groot belang dit zo vroeg mogelijk te signaleren. Op tijd beginnen met de behandeling kan namelijk leer-, gedrags- en maatschappelijke problemen voorkomen!

Een artikel uit de Metro met een interview met Ellen Gerrits, Lector Logopedie sinds 2010 en hoogleraar logopediewetenschap sinds 2014. Ze is spraak-taalpatholoog en logopedist: http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/03/in-elke-klas-twee-kinderen-met-ernstig-taalprobleem 

De term TaalOntwikkelingsStoornis is misschien misleidend. Deze stoornis gaat namelijk niet over en is aanwezig in de hersenen. Ook volwassenen blijven hier dus last van houden. Eerder stond er ook al in Metro een interview met Meike van Genugten, een meisje over haar TOS (klik hier). Op 6 maart 2015 heeft zij ook nog een radio-interview gegeven (klik hier)

Bekijk ook dit filmpje: David heeft een Taalstoornis

Lees meer op de website van de NVLF over de hele campagne. http://www.logopedie.nl/site/campagnes3 en download hier een mooie poster in PDF.

Alle wetenschappelijke feiten over taalontwikkelingsstoornissen zijn op een rij gezet door Ellen Gerrits, klik hier voor een PDF.

Oproep: Doe mee aan de inventarisatie richtlijn Stotteren

Beste collega,

In oktober 2014 is de richtlijn ‘Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen’ verschenen via de NVLF.

Wij, Esther en Lesley van Stottercentrum Rotterdam, krijgen veel vragen over hoe de richtlijn praktisch te gebruiken en zijn aan het nadenken over het opzetten van een cursus hierover.

Wij zijn benieuwd naar welke behoefte(n) het werken met (of met de implementatie van) deze specifieke richtlijn oproept in het contact met cliënten of bijvoorbeeld bij het maken van bepaalde keuzes voor beleid van het behandelen van stotteren. Wij zouden het fijn vinden als je de Vragenlijst Implementatie Richtlijn Stotteren NVST  (klik hier)  wilt invullen en deze vóór uiterlijk 16 maart ingevuld terugstuurt naar info@stottercentrumrotterdam.nl

Wij zien jouw reactie graag tegemoet… Bij voorbaat dank voor het invullen!

Met vriendelijke groet, Esther Bunschoten & Lesley Bosschaart

Stottercentrum Rotterdam

logo-ECSF23NVST logo

Nieuwsbrief Zoloro logopedie januari 2015

In deze nieuwsbrief:

nieuws

Data voor de Zoloro ledenbijeenkomsten 2015 bekend:

Terugblik netwerkbijeenkomsten januari 2015:

Nieuw lid benoemd in Raad van Advies ZorgImpuls namens logopedisten

Overname Logopedie Nesselande.

Ondertekening Maatschappelijk convenant Jeugd

Op 27 januari 2015 vond in het Stadhuis van Rotterdam de grootstedelijke ondertekening van het maatschappelijk convenant Jeugd plaats. Dit convenant werd getekend door netwerkpartners uit de hele stad en wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg Hugo de Jonge.  In het kader van alle wijzigingen in de Jeugdwet zijn in alle deelgebieden van Rotterdam de netwerkpartners die werken met kinderen opgeroepen om een deelconvenant te tekenen, lees hier meer.

Namens de leden van Zoloro zijn Jessica en Geke hierbij aanwezig geweest en hebben zij de verschillende convenanten ondertekend.

Het bestuur heeft de indruk dat weinig logopedisten hiervan weten, terwijl vanuit de gemeente benadrukt wordt dat juist het wijknetwerk ‘ontzettend belangrijk is’. Wij zijn als eerstelijns logopedisten belangerijke partners binnen de zorg voor de jeugd in de wijk. De verschillende convenanten zijn per wijk opgesteld en zullen in de toekomst nog worden herzien en vernieuwd. We raden alle logopedisten dan ook aan om namens je eigen praktijk via de wijkteams of CJG in jouw wijk informatie te verkrijgen en zo ook in jouw wijk netwerkpartner te worden als het gaat om Jeugdzorg.