Verslag regiobijeenkomst 27 november 2014

Op donderdagavond 27 november 2014 vond de derde regiobijeenkomst voor logopedisten plaats, georganiseerd door Zoloro. Deze jaarlijkse bijeenkomst is bedoeld voor alle logopedisten en studenten-logopedie uit de regio. Er waren 29 logopedisten en studenten logopedie aanwezig. Het thema van de bijeenkomst was: “Elkaar verstaan bij logopedie? Culturele sensitiviteit en motiverende gespreksvoering”.voorkant uitnodiging 27 november 2014

Na een heerlijk broodje met soep, opende Monique (voorzitter van Zoloro) de avond met een korte introductie van Zoloro. Daarna werd de workshop ‘Culturele diversiteit’ gegeven, door Mesut Dişli en Marianne Forthoren van het Kenniscentrum Diversiteit Rotterdam. De Rotterdamse samenleving is divers qua etniciteit, cultuur, leefstijl, overtuiging, leeftijd etc. In deze zin is de diversiteit een realiteit in de samenleving. De bedoeling is dat alle Rotterdammers optimaal geholpen en ondersteund worden in de dienstverlening. In verschillende beroepen hebben professionals vragen over de omgang met klanten van verschillende culturele achtergronden, zo ook de beroepsgroep van logopedisten. Tijdens de workshop van het RKD is hier dieper op ingegaan door middel van theoretische achtergronden, discussies en voorbeelden uit de praktijk.

Na de pauze was het tijd voor de workshop Motiverende Gespreksvoering. Deze werd gegeven door Vincent Kortleve, fysiotherapeut, cursusleider en coach bij ViaPerspectief. De leidraad bij deze workshop was:  Hoe vergroot je de betrokkenheid bij en effectiviteit van de logopedische behandeling door de motivatie van de patiënt te bekrachtigen. Om je gedrag aan te kunnen passen of iets nieuws te leren of vol te houden is het belangrijk je bewust te zijn van de ambivalentie van gevoelens rondom dat gedrag. Als logopedist kun je de patiënt hierbij begeleiden door met de juiste insteek het gesprek te sturen zodat het gewenste resultaat wordt bereikt.

Het bestuur kijkt terug op een bijzonder interessante avond, met ruime mogelijkheden om te netwerken met collega’s uit de regio.

Bekijk en ‘like’ ook de Facebookpagina van ZolorothCABSO2FY

Lees hier meer over de doelen voor deze regionale bijeenkomst en een terugblik naar de eerdere edities in 2012 en 2013.

IMG_5510 IMG_5511 IMG_5534 IMG_5536 IMG_5539